Canbo Mag
Canbo Mag
Canbo Mag
CANBO MAG
مجله آشپزی جانبو
دستور غذا بومی خورش تره کوهی

دستور تهیه خورش تره کوهی

کد رسپی: 1070404

خورش تره کوهی غذای محلی کجاست؟

خورش تره‌کوهی یکی از خوشمزه‌ترین و مغذی‌ترین غذاهای ایرانی‌ست که در استان‍های غربی ایران تهیه می‌شود و از لحاظ ترکیب مواد اولیه شباهت زیادی به خورش قرمه‌سبزی دارد. خورش تره‌کوهی ایلامی و کردی از شهرت به سزایی برخوردار اند و ما در اینجا به آموزش نوع ایلامی آن می‌پردازیم.

خواص تره‌کوهی:

تره کوهی در فصل بهار در مناطق کوهستانی ایلام، کردستان، ارمنستان، آذربایجان و... به صورت خود رو می‌روید. تره‌کوهی خواص بسیار زیادی دارد که در این میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • بهبود بینایی
  • محافظت از سلامت قلب و عروق
  • کاهش فشار خون
  • درمان دیابت نوع دو
  • جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان
  • تقویت بافت های استخوانی
  • تقویت مو

تره‌کوهی از خانواده سبزی‌های آلیوم است، این خانواده سیر، پیازچه، موسیر، سیرک و انواع تره را در بر می‌گیرد. مصرف تره کوهی باعث بهبود هضم غذا، کاهش نفخ و تقویت عملکرد معده می‌شود. همچنین فیبر موجود در آن به سلامت روده‌ها کمک می‌کند.

تحقیقات نشان داده این گیاه پر فایده در کاهش خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش شامل معده، روده بزرگ و کوچک، مری و سرطان پروستات می‌تواند موثر باشد. تره کوهی حاوی فلاونوئیدها، ویتامین C، و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها است که با رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کنند و همچنین خاصیت ضد باکتریایی دارند. رادیکال‌های آزاد یکی از عوامل اصلی ایجاد التهاب‌های مزمن در بدن هستند. در نتیجه تره‌کوهی خاصیت ضد التهاب و ضد باکتریایی دارد. همچنین به گفته‌ی محققان آنتی‌اکسیدان موجود در تره‌کوهی در ترمیم DNA موثر است.

به راحتی از اینجا مواد لازم برای تهیه این خورش خوشمزه را با تخفیف تهیه کنید

از طرفی به دلیل وجود مقادیر قابل توجه ویتامین K، از تره کوهی به عنوان کاهش دهنده‌ی خطر ابتلا به پوکی استخوان نام برده می‌شود. تره کوهی حاوی Carotenoids است که در افزایش قدرت بینایی و محافظت از چشم اثرات بسیار مطلوبی دارد.

مصرف تره کوهی خطر ابتلا به آب مروارید را در سنین بالا کاهش می‌دهد و به دلیل مقدار بالا آب و فیبر موجود در آن به شما اساس سیری داده و در نتیجه در کاهش وزن هم تاثیر به سزایی دارد. این گیاه با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) به سلامت قلب و عروق کمک می‌کند. همچنین تره کوهی خاصیت ادرارآوری دارد و این موضوع به دفع سموم از بدن کمک کرده و عملکرد کلیه‌ها را بهبود می‌بخشد.

و در آخر ترکیبات معدنی موجود در آن باعث استحکام و تقویت رشد مو هم می‌شود. پس اگر دوست دارید موهای پر پشت و درخشانی داشته باشید، از خوردن این گیاه بی‌نظیر غافل نشوید.

مواد مغزی تره کوهی

تره کوهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی بسیاری تشکیل شده است که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • ویتامین K
  • منگنز
  • آهن
  • ویتامین C
  • ویتامین B6
  • مس

از آنجا که حضور ویتامین C می‌تواند باعث جذب بهتر آهن شود، وجود مقدار قابل توجهی  از این دو ماده به صورت هم زمان، این گیاه را به ماده غذایی ایده‌آل برای افرادی که دارای کم خونی هستند تبدیل کرده است. به علاوه تره کوهی به دلیل داشتن ویتامین های C، B6 و آهن در درمان سرماخوردگی هم تاثیرگذار است.

 ترکیب مس موجود در تره کوهی یکی از عوامل مؤثر بر فواید این گیاه برای بدن می‌باشد. مس نقشی کلیدی در فرایندهای متابولیک بدن ایفا می‌کند. این ماده معدنی به تبدیل کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها به انرژی کمک می‌کند و در جذب آهن و استفاده از آن برای ساخت هموگلوبین تاثیر به سزایی دارد.

مصرف منظم تره کوهی می‌تواند بخشی از نیاز روزانه بدن به مس را تأمین کند. با این حال، برای بهره‌مندی کامل از خواص مس، باید رژیم غذایی متنوعی داشت که شامل سایر منابع مس مانند آجیل، دانه‌ها و غلات کامل باشد.

نوشته شده توسط امیرحسین نخجوانی
در تاریخ 20 آذر 1403
ذخیره
امتیاز
چاپ
اشتراک
میزان سختی:
متوسط
مدت آماده‌سازی:
60 دقیقه
مدت پخت:
92 دقیقه
تعداد بشقاب:
4

مواد لازم:

گوشت گوساله
400 گرم
تره
500 گرم
پیاز
1 عدد متوسط
لوبیا قرمز
0.5 فنجان
زعفران
1 قاشق چایخوری
سیب زمینی
300 گرم
گوجه فرنگی
2 عدد متوسط
روغن آفتابگردان
2 قاشق غذاخوری
نمک
1 قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز
1 قاشق چایخوری
پودر زردچوبه
1 قاشق چایخوری

مراحل آشپزی:

مرحله 1

لوبیا را از شب قبل بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید. این کار در زودتر پختن لوبیا و گرفتن نفخ آن موثر است.

مرحله 2

در یک قابلمه مقداری روغن بریزید و پیاز خورد شده را در آن ریخته تفت بدهید تا سبک شود، حالا گوشت خورد شده را به پیاز اضافه کنید و همراه با پیاز به مدت 5 دقیقه تفت دهید تا رنگ گوشت تغیر کنید و پیاز طلایی شود. سپس آب لوبیا را خالی کنید و آن را به همراه زرد چوبه به قابلمه اضافه کنید و مواد را به مدت دو دقیقه تفت دهید. دو لیوان آب داخل قابلمه بریزید و شعله را زیاد کنید تا آب به جوش آید. پس از به جوش آمد آب، شعله را کم کنید و در قابلمه ببندید و بگذارید تا گوشت و لوبیا به آرامی بپزد.

مرحله 3

در یک تابه جداگانه کمی روغن بریزید و تره خورد شده را به مدت 10 دقیقه تفت دهید. در صورت تمایل می‌توانید مقداری جعفری خورد شده هم به تره اضافه کنید. تره سرخ شده را پس از پخته شدن گوشت به قابلمه اضافه کنید و به آن نمک و فلفل سیاه اضافه کنید. حالا اجازه دهید خورش جا بیوفتد.

مرحله 4

در 15 دقیقه آخر به خورش گرد لیمو و زعفران دم کرده اضافه کنید. برای تزئئین، مقداری سیب‌زمینی، تره‌کوهی و گوجه فرنگی را سرخ کرده به هنگام سرو روی خورش بگذارید. این خورش معمولاً همراه با برنج سرو می‌شود.

مرحله 5

نکات مهم در تهیه خورش تره فرنگی:

مواد مورد نیاز این خورش قابل جایگزینی است. می‌توان از لیمو عمانی به جای گرد لیمو، از آبغوره به جای آبلیمو استفاده کرد.

شوید خشک یا تازه، برگ سیر و نعناع خشک یا تازه هم می‌تواند طعم و عطر خوبی به غذا بدهد.

اگر از طعم و عطر گوجه لذت می‌برید می‌توانید مقداری پوره گوجه فرنگی یا رب گوجه به این خورش اضافه کنید.

حتما اجازه بدهید خورش جا بیوفتد و قوام یابد.

مرحله 6

سوالات متداول

  1. تره کوهی چیست و چه تفاوتی با تره معمولی دارد؟
    تره کوهی یک گیاه وحشی است که به طور طبیعی در مناطق کوهستانی رشد می‌کند و عطر و طعمی قوی‌تر و متمایزتر نسبت به تره معمولی دارد. این گیاه سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و خواص درمانی مانند تقویت سیستم ایمنی و بهبود گوارش دارد.
  2. چطور می‌توان تره کوهی تازه تهیه کرد؟
    تره کوهی در فصل بهار و اوایل تابستان در کوهستان‌ها و مناطق مرتفع یافت می‌شود. اگر به این مناطق دسترسی ندارید، می‌توانید آن را از بازارهای محلی یا عطاری‌ها تهیه کنید. همچنین برخی فروشگاه‌های مواد غذایی تازه، این گیاه را به صورت بسته‌بندی عرضه می‌کنند.
  3. چه ادویه‌ها و چاشنی‌هایی برای طعم‌دهی بهتر به خورش تره کوهی استفاده می‌شود؟
    برای طعم‌دهی به خورش تره کوهی، می‌توانید از ادویه‌هایی مثل زردچوبه، فلفل سیاه، و یا کمی دارچین استفاده کنید. همچنین استفاده از آب‌غوره یا آب‌لیمو به عنوان چاشنی، طعمی ترش و خوشایند به خورش می‌دهد. در برخی دستورها، افزودن کمی سبزی معطر مثل شوید، جعفری یا نعناع خشک نیز توصیه می‌شود.
  4. چه نوع برنجی برای سرو با خورش تره کوهی مناسب است؟
    خورش تره کوهی معمولاً با برنج ایرانی سرو می‌شود. برنج دودی یا برنج ساده زعفرانی گزینه‌های محبوبی هستند که طعم خورش را بهتر نمایان می‌کنند. اگر ترجیح می‌دهید غذای سالم‌تری داشته باشید، می‌توانید از برنج قهوه‌ای یا کینوآ استفاده کنید.

ارزش غذایی:

1899
کالری‌
کربوهیدرات‌
چربی‌
فیبر
پروتئین
سدیم